A- A A+

Halogeen

Halogeenlampen hebben een werking die vergelijkbaar is met de klassieke gloeilamp. Het belangrijkste verschil is dat er een gas (halogeen) in de lampbol wordt toegevoegd. Door deze aanpassing verlengt de levensduur van een halogeenlamp en wordt de ballon minder snel zwart.

Sinds enkele jaren zijn er ook halogeenlampen met infrarode bekleding (IRC - infra-red coating) op de markt met een hoger rendement dan de klassieke gloeilamp (20 à 50%). Het rendement van een halogeenlamp varieert van 10 tot 12 lm/W voor een standaard halogeen tot 28 lm/W voor lampen met infrarode bekleding.
De energieklasse varieert van B tot G.

Halogeenlampen zijn verkrijgbaar van 5 W tot 2000 W (mini-buis), met een lichtstroom tot meer dan 40.000 lm. De levensduur van een halogeenlamp ligt tussen 1.000 en 5.000 uur. Net als de klassieke gloeilampen, hebben halogeenlampen een hoge kleurweergave-index (tussen 2.770 en 4.700 K - Ra=100) en kunnen ze gemakkelijk worden gedimd.

Halogeenspots worden vaak gebruikt in staande lampen, voor indirecte binnenverlichting of om bepaalde zaken en plaatsen te accenturen maar ze hebben wel een lagere levensduur dan bijvoorbeeld LED-verlichting.

Wenst u meer inlichtingen over ons assortiment halogeenlampen? Dan vindt u onze gegevens op de contactpagina.

top